Život u Valpovu, ljudi koji ga čine, njihove priče, moja sjećanja iz djetinjstva i neki kreativni pokušaji...

ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

Što je tiha knjiga?

Već nekoliko godina tinja u meni želja da napravim svoju tihu knjigu.
Tiha knjiga namijenjena je djeci od dvije do pet godina, iako ju mogu rabiti i oni manji i oni veći. Pravi se od filca  ili nekakvih drugih mekih tkanina, kako bi bila ugodna za korištenje, lagana za nošenje i igranje tijekom putovanja u automobilu ili čekanja u zbijenoj čekaonici.
Tiha knjiga sadrži različite zadatke kojima dijete razvija finu motoriku prstiju, uči vezati vezice, lijepiti, odljepljivati, a pritom sortira, odabire, slaže, prepoznaje boje, oblike, razlikuje voće, povrće, stvara...
Svoju prvu knjigu započela sam kombinacijom plastificiranog papira i filca, a ona je zapravo tek vježba i priprema za moju prvu pravu knjigu koja će biti samo od mekih materijala. Dijete ''čupa'' mrkvu i ciklu, slaže po veličini ili proizvoljno.

 Sušenje odjeće i stavljanje u košaru, dijete rabi kvačice.


Branje krušaka i jabuka pomoću čičak trake.

 Uparivanje broja s količinom mrvica na kolačiću.


Uparivanje jednakih kolačića.

(Dijete od 20 mjeseci )

Ovisno o starosti djeteta prilagođavate zadatke. Istu knjigu mogu rabiti djeca različitog uzrasta, ali na različite načine. Dok dijete od dvadeset mjeseci tek lijepi komade tkanine upoznajući čičak traku, ono starije može sortirati prema boji ili broju.

2 komentara:

  1. Ovo je, stvarno, fantastično! Da budem iskrena, nisam ni znala da postoji ovakva vrsta knjiga. Toliko mi se dopada tvoj dizajn sa šarenim krpicama i papirićima da bih se čak i ja poigrala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj da vidiš kakve fantastične prave, samo upiši quiet book u google, čuda ! Prave na temu različitih bajki, priča, ma svašta, zaista se može na svakakve teme, može poslužiti za interaktivno pričanje priča, da dijete sudjeluje...

      Izbriši

Hvala na komentaru :)