Život u Valpovu, ljudi koji ga čine, njihove priče, moja sjećanja iz djetinjstva i neki kreativni pokušaji...

petak, 9. kolovoza 2013.

Časna Bogdana

Crkva je bila vrlo prisutna u mom životu i imala je velik utjecaj na mene tijekom cijelog mog djetinjstva, puno više nego danas, moram priznati.Tada mi je bilo nezamislivo ne otići nedjeljom na svetu misu s bakom i bratom, a u našoj crkvi sam se uvijek osjećala kao kod kuće. Iako, taj osjećaj je ostao isti i danas mada nisam toliko redovita kao prije.

 Baka i ja redovito smo išle na misu, a i poslije, kada je zaklopila oči, ostala je ta navika, rekla bih prije potreba, pa smo brat i ja, a kasnije i sestra, svake nedjelje odlazili na već poznata nam naša mjesta.

 Nedjeljom u devet sati bila je dječja misa, koja je bila posjećena u velikom broju. Tamo sam prvi put ugledala i časnu Bogdanu. Visoka, vitka, sijede kose... Znam da mi je prišla za vrijeme jedne mise i rekla da ne smijem tako lamatati nogama jer nismo na nogometu, a onda mi  tutnula par bombona u ruku.

Tako je ona obilazila po crkvi i čim bi ugledala neko nervozno dijete nešto bi mu prišapnula i počastila ga bombonima. Pazila je na red i mir kad bi dječaci bili brbljavi. Brat Marko ponosno me predstavio kao svoju mlađu sestru, a poslije kada sam krenula u školu i meni je časna Bogdana predavala vjeronauk...svi smo voljeli časnu Bogdanu, i ne znam zašto, ali ja sam vjerovala da mene baš posebno voli...možda je svatko od nas tako mislio...jednostavno je bila takva.
Više puta mi je poklonila dječji koncil Mak koji sam obožavala čitati, a koji nisam mogla svaki put kupiti, i ona je to znala.


Kada smo išli na pripreme za svetu pričest, časna Bogdana nas je učila što i kako ćemo učiniti. Dolazili smo u malu kućicu časnih sestara u župnom dvorištu, u učionicu, i tamo se pripremali, a netko bi od nas svaki put donio cvijeće-kao da smo se natjecali tko će joj više donijeti i koga će najviše voljeti...ja i opet mislim da je mene najviše voljela :)


3.6.1998.  Razredna fotografija s časnom Bogdanom-ja sam se naravno stisnula odmah uz nju :)

Kada je nakon nekoliko godina časna Bogdana otišla iz naše župe, ostavila nam je adresu na koju smo joj mogli pisati. Brat i ja poslali smo nekoliko pisama, a onda je vremenom ta veza pukla...došla je nova časna sestra, časna Fides, koju smo također obožavali i s kojom smo dugo održavali kontakt putem pisama...

ali jako me zanima što je s časnom Bogdanom, je li još živa, gdje sada stanuje? Sjeća li se još nas...

Broj komentara: 6:

  1. Kako su lijepa sjećanja iz djetinjstva!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesu lijepa...ali istovremeno su mi i teška, jer čini se kao da je to bilo u nekom prošlom životu, kao da se nije ni dogodilo...tako je daleko...i ja sam druga osoba...tako je to.

      Izbriši
  2. Probaj da saznaš šta je s njom..I ja često sa setom razmišljam o ljudima iz svog detinjstva,posebno ako nemam nikakve informacije o njihovoj sudbini i životu..Lepa sećanja su ti ostala...Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Casna Bogdana je u mojoj zupi. Dok sam ovo cito svayio sam da je to ona jer se isto ponasa. I lici na ove slike samo je malo starija. Prije jednu godinu je operirala kuk u Zagrebu. Ali se jos drzi koda ima 20 godina.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na informaciji, bilo bi mi drago ako bi uspio razgovarati s njom, ukoliko imaš kontakt s njom, i podsjetio ju na nas koji ju nismo zaboravili ...)

      Izbriši

Hvala na komentaru :)